ITALIAN
 
MEMBERS Login
username
password
 
   
The easiest way to communicate with design and architecture magazines.  
 
 

Open up your PressRoom here in just a few small steps and DesignPress will send your press releases directly to editorial staff and journalists working in the industry in order to increase your visibility in the media.

 
 

 

The latest news from the world of Design, Architecture and Lifestyle
 

MEDIA Login
Already registered?
To login enter your
Email

 
 
Not registered?
Click here
 
 
Keyword
 
Categories
 
Professionals
 
Clients
 
 
   
   
 
Profile
 
         
 
 

 
An unconventional Vertical Home Open to the Sky
Roman penthouse designed by Westway Architects


The interior renovation of a spacious apartment located in one of the most beautiful residential areas of Rome stands out for the careful study of its details, which have produced a bright, usable and open environment.
The project has created a housing microcosm that is complex in terms of its concept and implementation, and whose geometric design gives the ensemble an almost sculptural quality.
Westway Architects have transformed the 180 square metre apartment into a dynamic space offering rich and stimulating views, thanks to its broad and airy dimensions and vertical progression towards the private terrace, which is the true protagonist of the project.
The client's goal was to build a master bedroom, a single bedroom and a guest room on the upper floor and to redesign the living area around this hub, without constraints.
The clear architectural language pursued by Westway Architects has produced bright, white and geometric interiors that are made dynamic by means of openings and shifting perspectives.
The compositional logic of the project is based on simplifying spaces and shapes. It triggers reciprocity between rooms by creating partial views and visual pathways, in an intense dialogue between the interior and exterior. This Roman apartment once again confirms the basic assumption contained in Westway Architects' philosophy: - that a project arises through the relation between spaces and their dynamic experience.

Recomposing the housing levels

The project arose from the reshaping of the two connections with the upper floor.
The intervention was twofold: a spiral staircase entering the apartment from the upper terrace was removed and replaced by an external staircase directly joining the two terraces, becoming part of the outdoor area. A very compact staircase was put in place near the entrance, which filters the kitchen from the living room and leads to the upper floor.
As in all projects by Westway Architects, the staircase is — as architect Maurizio Condoluci says — “a fascinating, sculptural, and not-merely-functional design object”. Its role, in interiors designed by the Roman firm, is to “shift perspectives”.
Having established the two stairways, the distribution of spaces was easily defined by gravitating all connections around the living room. The kitchen is filtered by the internal staircase and separated by a frosted glass wall. It features a fixed pane that acts as a parapet for the staircase and two doors that allow the free circulation of inhabitants and guests between the living room and kitchen itself.

Opening the space, in a dialogue between the interior and exterior
Broadening of the spaces by means of glass partitions filtered by curtains also occurs between the master bedroom and living room. These areas are visually connected by transparent floor-to-ceiling glass and screened off when necessary by blackout drapes, providing for cross-views that make the dwelling almost permeable and usable both inside and out.
To further emphasize this perception, an “L”-shaped glass wall of about 6.5 meters was created in the living room to gravitate around the two-sided fireplace which, functioning as a hub, visually opens onto the exterior and amplifies the space.

The terrace
The painted steel exterior staircase with outdoor timber steps leads to the upper terrace overlooking a cantilever landing. This does not interfere with the design of the steps connecting the two heights of the terrace. The staircase rises in a square hole that visually connects the two floors and whose perimeter is marked by a sequence of laminated glass sheets.
The upper part of the terrace houses a miniature recessed swimming pool, a shower whose hob is concealed beneath the decking, and a solarium.
On the lower part of the terrace, as well as a large kitchen counter featuring a barbecue and sink, there is also a living area with sofas and a parasol.
A shelter of glass sheets supported by stainless steel cross vaults and secured to a painted steel frame completes the scene.
The whole terrace is bordered by a collection of pots, flower boxes and parapets concealed by continuous cladding in the same wood as the floor decking. According to architect Maurizio Condoluci, the perimeter structure of the house “is the crowning element of the building — the new green facade that erases the surrounding built-up area”.

Project data sheet for the private residence in Rome
Architectural design and art direction:
Westway Architects, Rome
Architect Luca Aureggi, Architect Maurizio Condoluci
Total surface area: 180 m2
Year: 2010
Photographs: Alberto Ferrero

Westway Architects profile
Westway Architects studio was founded in 2005 by Luca Aureggi and Maurizio Condoluci. Offices are located in Rome and Milan.
The name comes from the partners’ desire to combine professional and life experiences in the US with the culture of their native land, Italy.
During 10 years of activity, Westway Architects has become one of the most respected studios among the new generation of Italian designers. Their large, complex projects prove their ability to synthetize knowledge from different disciplines, such as:
Redesign of the winery and the industrial buildings of the Santa Margherita complex in Portogruaro, a new residential/commercial building in the historical via Monte Grappa in Milan, Nike shops, a new concept for the food area at Bloomingdale’s in New York, the auditorium for the Caltagirone Group in Rome, the Cementir Holding offices in Rome, the Italiana Costruzioni offices in Milan and Rome along with many more, varied types of projects in the retail and private.


Press Office: Map Design Communication tel. +39 3394766974 e-mail: info@mapdesign.it
 
 
 
 
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
date: 21/04/2016
Westway casa Roma
   
   
 
         
 
  follow us in
 
 
About us - How it works - Who uses it - Privacy - Legal area
P.I 03967530969-© DesignPress.info-All rights reserved Credits